A válás költségei

válás költségei

A válás költségei nem csupán az illeték megfizetéséből áll. Számos más egyéb költségekkel is számolni kell, mielőtt benyújtod a válópert.

A válás alapköltsége – az illeték

A válás költségei között, ami biztos, hogy szerepelni fog az a válóper illetéke. Ez egy fix 30.000 forintos összeg, amit annak a félnek kell megfizetnie, aki benyújtja a válópert a bíróság felé.

Gyakori plusz költségek válásnál

Érdemes előre közösen megegyezni, mert akkor közösen felkérhetnek egy válási mediátort. Az illeték költségeibe 15.000 forintig ez beleszámítható, tehát ha ennél nem drágább, akkor nem kell további összeget fizetni. Bár ritka, hogy az összeg itt megáll.

válás költségei

A válás költségeit nagyban megnyomja a válóperes ügyvéd megfizetése. Mivel mindkét félnek szüksége van ügyvédre, így a végösszeg igen magas, ráadásul az illetékbe nem számítható bele. A bíróság eldöntheti, hogy az illetéken felül a további költségeket melyik fél fizesse meg – dönthet úgy, hogy közösen vagy csak az egyik félnek kell állnia az egész kiadást.

A válás költségei megegyezés nélkül

Ha nem tudnak megegyezni a felek, akkor úgynevezett tényfeltárásos tárgyalás vár rájuk. Itt az illetéken, az ügyvédeken felül még számos egyéb dolgot meg kell fizetni ahhoz, hogy a bíróság igazságos döntést tudjon hozni. Például szükség lehet pszichológus, különböző szakértők bevonására.

A válás összköltsége, ha a felek nem működnek együtt, akár a csillagos égig is emelkedhetnek. Éppen ezért érdemes ilyenkor az indulatokat és feszültségeket a lehető legjobban visszaszorítani és közös megegyezésre jutni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*