Válás és gyerek – mi a megoldás?

gyerek

A válás egyértelműen a legjobb megoldás, ha a szülők már nem jönnek ki egymással. A gyereknek az a legjobb, ha nyugodt, családi vitáktól mentes környezetben nő fel. Maga a válás egyszeri trauma, amit talán gyorsabban feldolgoz, ha a szülők nem feszegetik évekig a kérdést.

Persze minden gyermekre máshogy hat a válás, azonban sokkal nagyobb lelki teher az, ha minden nap azt látja, hogy a szülők veszekednek. Főleg akkor, ha a veszekedés a gyerekre is kiterjed. Annál nagyobb szörnyűséget aligha okozhat egy veszekedés, ha a gyerek utána úgy gondolja, hogy a veszekedés miatta robbant ki.

Egy idő után önmarcangolásba kezd és előfordulhat, hogy sok veszekedésnek saját magát fogja látni kiindító okaként. Ez semmiképp sem jó.

gyerek

Persze a gyerekre ható feszültségek sok mindentől függenek, főleg talán attól, hogy a gyermek mennyi idős. Egy néhány éves babára, egy tíz évesre és egy tinédzserre egyértelműen teljesen másképp fog hatni a válás traumája.

Ha megszületett a döntés – mi legyen a gyerekkel?

Kinél maradjon a gyerek? Ki lássa csak hétvégente? Lakjon egyik héten itt másik héten amott? Természetesen a gyerek számára a legjobb, ha egy helyen van és nem él vándor életet. A gyereknek mindkét szülőjére szüksége van, így ha nincs komolyabb ellenérv, a legjobb, ha egyenlő arányú időt töltenek el vele.

Semmiképp nem szabad azt éreznie, hogy valamelyikőjük lemondott volna róla, vagy hogy rákényszerítették volna a helyzetet. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a gyerek számára a lehető legkevesebb dolog változik. Tehát ha lehet, megmarad a régi szobája, a régi rutinjai és szokásai. Például, ha eddig az apuka vitte fociedzésre, akkor továbbra is legyen így.

Beszéljétek meg vele nyíltan, hogy hogy érez, hogy mit szeretne és mit lát jónak. Kérjétek ki a véleményét és ahol lehet, hogy döntsetek a gyerek javára.

Randi válás után – hogy hat a gyerekre?

Bizonyos idő eltelte után teljesen normális, hogy a szülők nem egyedül akarják folytatni életüket. Természetesen tekintettel kell lenni a gyerek érzéseire és úgy mint a válást, ezt is fokozatosan kell megismertetni vele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*