Válás után – a vagyonmegosztás

vagyonmegosztás

A legtöbb válás, ha eddig a pontig viszonylag könnyedén is ment, itt eldurvul. Sokszor ugyanis nem tudnak megegyezni a vagyonmegosztás kérdésében – melyik tárgy kihez kerüljön, pláne, ha egy ingatlan is van a listán.

A legegyszerűbb módja az lenne, ha a házasságok szerződéssel indulnának afelől, hogy a felek miként fognak osztozkodni, ha esetleg válásra kerül a sor. De melyik házasodni kívánó képes azon nyomban a válás menetén gondolkodni? Általában ez a probléma fel sem merül az esküvő előtt.

Pedig a vagyonmegosztás kérdését a válás meneténél sokkal könnyebbé tenné, egyik félnek sem okozna annyi stresszt és senki nem érezné, hogy igazságtalanul bántak el vele. Az idő előrehaladtával ugyanis sokszor nem is emlékeznek pontosan, hogy a vásárlások hogy zajlottak, ajándékról vagy közös tulajdonszerzésről volt-e szó.

Ezen felül a válás nem azért jött szóba, mert mindkét fél boldog volt, eleve egy konfliktus helyzet áll fenn és előfordul az is, hogy az egyik fél ott akar visszavágni a másiknak, ahol csak tud.

vagyonmegosztás

Vagyonmegosztás: mi az, ami biztosan a tulajdonodat képzi?

Kétségtelenül azok a dolgok, amelyek már a házasság belépése előtt is a tulajdonodban voltak, azokról nem kell, hogy szó legyen. Ha a tulajdontól bár megváltál, de mondjuk elcserélted vagy vettél az árából valami mást, az is szintén a tiéd. Az örökölt tulajdonok sem kérdéses, hogy hozzád tartoznak, valamint azok az ajándékok, amiket mások kifejezetten neked szántak. A listán szerepelnek még azok a dolgok is, amelyek úgy nevezett személyes használati tárgyak – például a parfümöd vagy a fogkeféd.

A szerzeményi vagyonba tartoznak azok az értékek, amelyekhez közösen jutottatok hozzá. Ezeket a tárgyakat fele-fele arányban vagytok kötelesek megosztani, függetlenül attól, hogy ki mennyit fektetett bele, ki használta többet, stb.

Bár házasságkötéskor nehéz válásról és a vagyonmegosztás kérdéseiről tárgyalni, mégis mindenképpen ajánlott.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*